Home Uncategorized A rre zikohemi nga një tërmet si ai i Turqisë? Flet sizmiologu...

A rre zikohemi nga një tërmet si ai i Turqisë? Flet sizmiologu shqiptar

1159

Lë kundjet sizm ike që pushtu an Greqi në dhe Turq inë, kanë frik ësuar edhe Shqip ërinë, teksa lëku ndjet e for ta të tër metit me magni tudë mes 6.6 dhe 7 të shkallës rihter, u regjistruan edhe nga Qendra Shqipta re e Monitorim it të Aktivi tetit Sizmik. Ky fakt është bërë i ditur nga siz miologu Llambro Duni, i cili gjatë një intervis te për Euro News, tha se tërmeti do të ketë pasgoditje më të vogla krahasuar me lëkundjen e parë.

Sizmiologu Llambro Duni deklaroi:

Tërm eti ka rënë në zonën e Egjeut, që njihet si strukturë tektonike, e cila është e rrethuar nga epiqendra tërmetesh të forta. Edhe Instituti ynë e ka regjistruar dhe ka bërë vlerësimet e veta. Ishte tërmet shumë i fortë dhe për shkak të thel lësisë relativisht të vogël [të epiqendrës] efekti në sipërfaqe i kësaj ngjarjeje është shumë i madh dhe raportimet e para flasin për diçka të tillë për energji shumë të madhe të çliruar. Për sa i përket cunamit, në Mesdhe ka pasur raste dhe ka mundësi për cunami, por personalisht mendoj se nuk do të ketë në këtë rast sepse lëkundje t kanë ndodhur pranë kontinentit, ndaj mendoj se thjesht do të ketë dallgë jo të konsiderueshme.
I pyetur nëse lëkundjet në Egje mund të nxisin lëkundje edhe në zona të tjera, si për shembull në Shqipëri, Duni tha se pllaka e Egjeut vepron më vete dhe nuk ka lidhje me pjesën tjetër të Adriatikut.

Duni u shpreh se:

Jo! Kjo është një njësi tektonike e veçuar, pllaka e Egjeut vepron më vete dhe nuk ka lidhje me pjesën tjetër të Adriatikut ku është pozicionuar dhe vendi ynë, dhe padyshim nuk ka të bëjë me të.

Previous article“Ai më prek gjithë kohën”-Kjo vajzë e vogël që qan, lutet që të mos shkojë në shtëpi për shkak të të dashurit të nënës së saj
Next article‘Nostradamusi’ turk e parashikoi tërmetin në Izmir, deklarata e tij në fillim të këtij viti do t’ju habisë