September 27, 2023

Kur rezervoni një fluturim, mendoni ndonjëherë se cila ndenjëse do t’ju mbrojë më shumë në rast urgjence? Shumica e njerëzve rezervojnë sediljet për rehati ndërsa ata që fluturojnë shpesh mund të rezervojnë vendin e tyre sa më afër që të jetë e mundur në pjesën e përparme, në mënyrë që të zbresin më shpejt.

Vendet e mesme në rreshtin e fundit janë statistikisht më të sigurtat në një aeroplan. Duhet te dini se udhëtimi ajror është mënyra më e sigurt e transportit. Në vitin 2019, pati më pak se 70 milionë fluturime globalisht, me vetëm 287 viktima. Sipas analizës së të dhënave të regjistrimit të Këshillit Kombëtar të Sigurisë së SHBA-së, gjasat për të vdekur në një avion janë rreth 1 në 205,552, krahasuar me 1 në 102 në një makinë.

Vlen të kujtohet se aksidentet nga natyra e tyre nuk janë në përputhje me standardet. Në rrëzimin e United Flight 232 të vitit 1989 në Sioux City, Iowa, 184 nga 269 personat në bord i mbijetuan aksidentit. Shumica e të mbijetuarve ishin ulur prapa klasit të parë, drejt pjesës së përparme të avionit.

Sidoqoftë, një hetim i TIME që shqyrtoi të dhënat e 35 viteve të aksidentit të avionit zbuloi se sediljet e pasme të mesme të një avioni kishin shkallën më të ulët të vdekshmërisë: 28%, krahasuar me 44% për sediljet e rreshtit të mesëm.

Ulja pranë një rreshti daljeje do t’ju ofrojë gjithmonë daljen më të shpejtë në rast urgjence, me kusht që të mos ketë zjarr në atë anë. Por krahët e një avioni ruajnë karburant, kështu që kjo skualifikon rreshtat e mesit të daljes si opsioni më i sigurt i rreshtit.Në të njëjtën kohë, të qenit më afër përpara do të thotë se do të ndikoheni përpara atyre në pjesën e pasme, gjë që lë rreshtin e fundit të daljes.

Avionët janë projektuar të jenë shumë të fortë në situata emergjente. Në fakt, arsyeja kryesore që ekuipazhi i kabinës na kujton të mbajmë rripat e sigurimit nuk është për shkak të rrezikut të përplasjes, por për shkak të “turbulencës së pastër të ajrit” që mund të përjetohet në çdo kohë në lartësi të mëdha. Është ky fenomen i motit që mund të shkaktojë dëmin më të madh tek pasagjerët dhe avionët.

Prodhuesit po projektojnë avionë të rinj me më shumë materiale të afta për të përballuar stresin gjatë fluturimit. Në këto modele, krahët nuk janë të ngurtë dhe mund të përkulen për të thithur ngarkesën ekstreme për të parandaluar dështimin strukturor. Avionët më të mëdhenj do të kenë më shumë material strukturor dhe për këtë arsye më shumë forcë për t’i bërë ballë presionit në lartësi. Kjo do të thotë se ata mund të ofrojnë një mbrojtje shtesë në rast urgjence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *