September 27, 2023

Tashmë dihet se frutat dhe perimet janë ushqime thelbësore për një dietë të shëndetshme në çdo moshë.

Të pasur me veti të dobishme për trupin tonë, sipas studimeve të ndryshme, ata që konsumojnë pak fruta dhe perime në përgjithësi vuajnë nga shëndeti i dobët dhe priren të rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike.

Sipas OBSH-së në vitin 2017, 3.9 milionë vdekje në mbarë botën janë shkaktuar nga konsumi i ulët i frutave dhe perimeve. Anasjelltas, një marrje adekuate dhe e larmishme e frutave dhe perimeve si pjesë e një diete të shëndetshme është treguar se zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të caktuara, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare (CVD), disa lloje kanceri, obezitetin dhe diabetin e tipit 2. Frutat dhe perimet janë burime të pasura të vitaminat dhe mineralet, fibrat dietike dhe fitokimikatet biologjikisht aktive, duke përfshirë sterolet bimore, flavonoidet dhe antioksidantë të tjerë (substanca që mbrojnë qelizat nga plakja). Konsumimi bujar i frutave dhe perimeve përfshin marrjen e duhur të shumë prej këtyre mikronutrientëve dhe komponimeve.

Rekomandimet e OBSH-së për frutat dhe perimet

Në këtë drejtim, OBSH rekomandon konsumimin e 400 g fruta dhe perime në ditë. Por a duhet të hahen me lëvozhgë apo pa? Ekspertët janë të ndarë për këtë temë: ka nga ata që besojnë se është më mirë të hiqet lëvozhga sepse mund të përmbajë mbetje pesticidesh dhe ata që nga ana tjetër besojnë se është më mirë ta hahet me lëvoren e plotë sepse kjo e fundit është. pjesa më e pasur me lëndë ushqyese të rëndësishme për organizmin tonë. Le të shohim se çfarë thotë Hulumtimi.

Sepse ngrënia e lëvozhgës është e mirë për ju

Shumë njerëz janë mësuar të qërojnë frutat nga lëvozhga para se ta hanë. Megjithatë, disa hulumtime shkencore kanë zbuluar praninë e një numri të madh fitokimikale biologjikisht aktive, si flavonoidet dhe polifenolet (të cilat kanë veti antioksiduese dhe antimikrobike) në kërcell, lëvore, kërcell, lule, fruta, gjethe, rrënjë, latex, lëvore, farat, lëkurat dhe bishtajat e frutave, pra në të gjitha pjesët e bimëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *