Home Uncategorized Me grip apo me Koronavirus ? Ja se si ta dalloni sipas...

Me grip apo me Koronavirus ? Ja se si ta dalloni sipas mjekut te njohur dhe si duhet te veproni qe mos ta ngaterroni

1004

Ethe, kollë e thatë, të vjella, diarre. Me para, nuk do të kishim asnjë dyshim në vendosjen e një hipoteze të diag nozës para se të shkonim te mjeku sepse ato janë shenjat klasike të gripit.

Por tani me Koronavirusin që vazhdon të mbretërojë suprem, dyshimi është i ligjshëm dhe të dallosh nëse shenjat janë ato të një gripi të parëndësishëm (por gjithsesi të rrez ikshëm) ose Covid nuk është aspak e lehtë.

Shenjat e gripit

Megjithëse të dy virusët janë të ndryshëm, shenjat që karakterizojnë gripin sezonal dhe koronavirusin janë shumë të ngjashme.

“Të flasësh për gripin sezonal, i cili nga ana e tij ndryshon nga shenjat e ngjashme me gripin – shpjegon virologu italian Fabrizio Pregliasco, – është e nevojshme të kesh tre shenja tipike në të njëjtën kohë: fillimin e papritur të temperaturës mbi 38 °, prania e të paktën një shenje sistemike siç është dhi mbja e muskujve ose kyçeve dhe prania e të paktën një shenje të frymëmarrjes si kollë, rrufë, kongjestion, hundë, dhi mbje fyti”.

Shenjat e koronavirusit

Shenjat janë shumë të ngjashme “Temperaturë mbi 37.5°, kollë, dhi mbje fyti, vështirësi në frymëmarrje – shpjegon Pregliasco – megjithatë gjithashtu mund të çojë në humbje të papritur të aromës (anosmia) apo edhe vetëm ulje të nuhatjes (hiposmia), humbja e shijes (agjezia) shenja tipike dhe që nuk lidhen me gripin sezonal”.

Te fëmijët

Me një rënie të lehtë të temperaturave dhe frekuentimin e shkollave dhe mjediseve të lidhura me sportet, është e lehtë për një fëmijë apo adoleshent të kollitet. A duhet të ala rmohemi?

“Me rifillimin e shkollës – shpjegon Rocco Russo, fëmijët kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura dhe për këtë arsye edhe ata që janë ale rgjikë mund të paraqesin lehtësisht shenja gjenerike si teshtitja ose kollitja.

Nëse nuk ka temperaturë, nuk ka nevojë të ala rmoheni, por nëse rritet temperatura, duhet menjëherë të kontaktoni pediatrin ”.

Viruset e para-gripit

Tashmë në këto ditë ekziston një virus i para-gripit me temperaturë të lartë vetëm për një ditë dhe diarre. Si mund ta kuptojnë prindërit se çfarë është pasi diarreja tek fëmijët renditet si një shenje qe mund te jeni prekur?

“Dizenteria – paralajmëron Russo është pjesë e shenjave të Covid dhe atyre të disa formave vi rale të karakterizuara nga çrregullime gastrointestinale, të tilla si Rotavirus.

Kjo është arsyeja pse, edhe në rastin e viruseve dhe shenjave të ngjashme me gripin që largohen një ditë pas shfaqjes së tyre, për fat të keq nuk ka asnjë mënyrë për ta dalluar”

Diag noza

Qendrat për Kontrollin e Sëm. undjeve dhe OBSH bien dakord që kohët e inkubacionit midis dy viruseve janë të ndryshme.

Nëse koha mesatare e shfaqjes së shenjave me një virus gripi është nga 1 deri në 4 ditë, për koronavirusin mesatarja është pesë ditë, por mund të zgjerohet nga 2 në 14 ditë,

Previous articleRikthehet dielli ? Ja se si do te jene temperaturat gjate diteve te fundit te Tetorit
Next articleKam qe 16 vjeç qe e perdor dhe nuk harxhoj para ne farmaci me kremera : Almenda Abazi tregon sekretin e saj per nje fytyre te paster dhe pa