Home Uncategorized Nuk e keni ditur ? Ja arsyeja kryesore përse i’u lotojnë sytë,...

Nuk e keni ditur ? Ja arsyeja kryesore përse i’u lotojnë sytë, mësojeni nëse duhet apo jo të shqetësoheni

106

Ka hyrë diçka në sy?

Kur diçka hyn në sy, një grimcë e papastërtisë, pluhurit, qepalla, syri prodhon më shumë lot për ta shpërndarë atë. Edhe gjërat që janë shumë të vogla për t’i parë, si grimcat në tym ose kimikatet në qepë, shkaktojnë këtë reagim.

Sapo problemi të jetë zhd ukur, sytë ndalojnë lotimin. Por ka edhe probleme të tjera të syve dhe çështjet e shëndetit mund t’ju bëjnë të lotoni më shpesh.

Tharja e syve

Ju mund të keni këtë problem sepse trupi juaj nuk prodhon lot, sepse ato thahen shumë shpejt ose nuk kanë ekuilibrin e duhur të ujit, vajrave dhe mukusit.

Ka shumë faktorë që mund ta shkaktojnë, nga ditët me erë deri te kushtet mjekësore. Cilido qoftë shkaku, sytë reagojnë duke lotuar më shumë.

Skuqje e syve (Konjuktivit)

Ky është një shkak i zakonshëm i lotimit të syve për fëmijët dhe të rriturit. Mund të bëjë që një ose të dy sytë të duken të kuq dhe të ndjesh kruajtje dhe të ashpër, ashtu si të kesh rërë në to.

Infeksionet me baktere ose viruse janë shkaku më i zakonshëm. Inf eksionet vi rale nuk kanë nevojë për trajtim, por nëse është bak teriale ju keni nevojë për antibiotik.

Alergjia

Lotimi i syve shpesh shoqërohet me kollë, hundë të lëngshme dhe shenja të tjera klasike të ale rgjisë.

Por ndodh që të ketë alergji vetëm syri. Në zgjidhjen e këtij problem ndihmojnë med ikamentet ale rgjike, pika sysh, dhe shmangia e shkakut tuaj – si polen, myk.

Bll okim i kanalit të lotit

Zakonisht, lotët rrjedhin nga gjëndrat e lotit mbi syrin tuaj, përhapen në sipërfaqen e syrit dhe derdhen në kanale në qoshe. Por në qoftë se kanalet bll okohen, lotët rriten dhe sytë tuaj fryhen.

Ka shumë faktorë që mund ta shkaktojnë këtë problem, si inf eksione, lënd ime, madje edhe plakje.

Problemet e qepallës

Qepallat janë si fshirëse të xhamave. Kur ju përplasni qepallat, ato përhapin lot në sy dhe pastrojnë pamjen.

Por ndonjëherë ato nuk punojnë mirë. Rënia në brendësi e qepallave mund të fshijnë syrin, një problem i quajtur entropion. Ose dalin jashtë dhe quhen ectropion, kështu që kapakët nuk fshijnë gjithë syrin kur ju im përplasni. Në këtë rast kirurgjia mund të jetë një zgjidhje.

Gërvishtje në sy

Pisllëku, rëra dhe lentet e kontaktit mund të gërvishtin jashtë syrit tuaj, të quajtur cornea. Nëse kjo ndodh, syri yt mund të shqyhet, lënd ohet, të duket i kuq dhe të jetë i ndjeshëm ndaj dritës.

Zakonisht këto gërvishtje shërohen brenda një ose dy ditësh, por është e rëndësishme që të kontaktoni një mjek nëse mund të keni një gërvishtje të kornesë, pasi mund të keni nevojë për trajtim, për të parandaluar një inf eksion,

Previous articleVetem majdanoz dhe limon ju duhen qe te pastroni ne thellesi keto 2 organe, pijeni cdo mengjes per 5 dite rresht dhe me pas beni 10 dite pushim
Next articleAsnjë piceri nuk e tregon sekretin e brumit të picës : Ja receta dhe mësoni se cili përbërës e bën atë të veçantë