September 25, 2023

Osteoporoza është kërc ënim i rrez ikshëm për ko ckat sidomos pas moshës 40-vjeçare.

Krijimi i strukturave “stalaktite” në brendësi të tyre dhe zbrazja e bykut ko ckor janë shpesh shkak për inc idente shpesh shumë të rrez ikshme.

I ftuar në studion e TV “News24”, specialist i bimëve mjekësore, Ylli Merja tha se fakorë kryesorë për osteoporozën janë mosha, gjinia, hor monet dhe trashëgimia.

Shenjat “e heshtura” janë ulja e gjatësisë trupore dhe kë rrusja. Duke besuar tek trajtimi me kumbulla, lëng ko ckash e lëvozhga vezësh, Merja thotë se duhet edhe një sasi e kontrolluar vitamine D për të filluar mbushjen e hapësirave bosh në ko cka.

Përveç problemeve të moshës, Merja i jep përparësi edhe trashëgimisë gjenetike, ku kryesisht gratë duhet të bëjnë kujdes.

Vlerësohet se mbi 200 milionë njerëz në mbarë botën janë prekur nga osteoporoza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *