September 28, 2023

Shumë shoferë, me vetëdije ose jo, bëjnë një gabim gjatë vozitjes që mund t’u kushtojë shtrenjtë kur bëhet fjalë për shpenzimet e mirëmbajtjes së pedaleve.

Nga zakoni, përtacia apo thjesht nga padituria, shpeshherë ndodh që drejtuesit e mjeteve të mbajnë, apo “pushojnë” këmbën e majtë në pedale gjatë drejtimit të automjetit. Kjo shkurton ndjeshëm jetën e kësaj pjese të shtrenjtë, tashmë të ndjeshme.

Është një pjesë harxhuese që pothuajse gjithmonë konsumohet përpara se e gjithë vetura të jetë “gati për skrap”. Është normale të ndërroni pllakën dhe pjesët e tjera të pedaleve gjatë jetës së veturës, ndoshta disa herë, por nëse ajo konsumohet pas më pak se 80 mijë kilometrash, do të thotë se ndoshta po bëni diçka të gabuar.

Sipas disa rregullave të pashkruara, pedalet duhet të zgjasin 100 mijë kilometra ose më shumë.

Shumë faktorë ndikojnë në konsumimin e pedales së transmisionit manual, por shumica e tyre mund të parandalohen. Gabimi më i zakonshëm është mbajtja e këmbës në pedale gjatë vozitjes.

Duke mbështetur këmbën në pedale, ka vetëm presion minimal, i cili me sa duket nuk ndikon në funksionimin dhe sjelljen e veturës. Për shkak të kësaj, tufa pëson presion minimal në pedale, e cila “lodh” elementët e saj dhe kontribuon në konsumimin e saj të përshpejtuar.

Kjo është arsyeja pse në makina ka një hapësirë në të majtë të pedales ku këmba e majtë mund të pushojë ndërsa ju nuk e përdorni për të shtypur pedalen.

Mbajtja e këmbës në atë pozicion është gjithashtu më e natyrshme dhe më e mirë për shtyllën kurrizore dhe më pak e lodhshme për shoferin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *