Home Uncategorized Studimi i fundit : Nuk e paskemi ditur që konsumimi i vezëve...

Studimi i fundit : Nuk e paskemi ditur që konsumimi i vezëve në mëngjes na mbron nga ky problem shëndetsor

1405

Ekziston një polemikë e vazhdueshme në lidhje me përfitimet dhe rrez iqet shëndetësore të vezëve ndërmjet shkencëtarëve.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, të rriturit nuk duhet të konsumojnë më shumë se 300 miligramë kolesterol përgjatë një dite. Një vezë e madhe posedon përreth 186 miligramë të kolesterolit, gjersa një e vogël 141 sosh.

Në anën tjetër, shumë njerëz besojnë se vezët rrisin rrez. ikun e demences dhe sëm. undjes së Alzheimerit.

Megjithatë, studiuesit finlandezë zbuluan se ngrënia e vezëve në baza ditore ndihmon në shtimin e funksionit të trurit.

Për studimin e tyre, të botuar në revistën ‘American Journal of Nutrition Clinical’, shkencëtarët analizuan dietat e rreth 2,500 meshkujve të moshës midis 42 dhe 60 vjeç gjatë 22 viteve.

Në fillim të analizës, asnjë nga pjesëmarrësit nuk u diagn ostikuan me një çrregullim të kujtesës, siç është Alzheimeri ose demenca.

Nga 2500 burra, 337 zhvilluan një gjendje neurologjike në një moment – me shumicën që vuanin nga sëm. undja e Alzheimerit.

Megjithë besimin e përgjithshëm se kolesteroli dietik ka një ndikim modest në nivelet e kolesterolit në gj. ak, profesor Jyrki Virtanen, profesor zëvendësues në epide miologjinë ushqimore në Institutin e Shëndetit Publik dhe të Ushqimit Klinik në Universitetin e Finlandës Lindore në Kuopio tha se kolesteroli dhe konsumi i vezëve nuk shoqërohen me rrez. ik më të lartë të sëm. undjeve të zemrës.

Ai gjithashtu shtoi se supozohet se kolesteroli dietik ka një ndikim më të madh në nivelet e kolesterolit në gj. ak midis bartësve të gjenit APOE4.

Për më tepër, të dhënat gjithashtu treguan se konsumi i rregullt i vezëve nuk rrit rrez. ikun e një çrregullimi të kujtesës, madje as në individë që janë të predispozuar.

Studimi u financua nga Universiteti i Finlandës Lindore dhe Virtanen shtoi se nuk mori fonde nga industria e vezëve

Previous articleKete vecori e kane pothuajse vetem personat qe i kane syte ngjyre kafe, po ju a jeni nje nder keto
Next articleLuljeta Bozo jep lajmin më të mirë të ditës : Ja përse Shqiptarët nuk duhet të trëmben nga Tërmeti në Turqi