Që nga viti 2002, Raporti i Lumturisë Botërore ka përdorur analiza statistikore për të përcaktuar vendet më të lumtura në botë.

Në përditësimin e tij të vitit 2023, raporti arriti në përfundimin se Finlanda është vendi më i lumtur në botë.

Për të përcaktuar vendin më të lumtur në botë, studiuesit analizuan të dhëna gjithëpërfshirëse të sondazheve të Gallup për tri vjetët e fundit, veçanërisht duke monitoruar performancën në gjashtë kategori të veçanta: produktin e brendshëm bruto për frymë, mbështetje sociale, jetëgjatësi të shëndetshme, liri për të bërë zgjedhjet tuaja të jetës, bujaria e popullatës së përgjithshme dhe perceptimet e niveleve të korrupsionit të brendshëm dhe të jashtëm.

Për të krahasuar siç duhet të dhënat e secilit vend, studiuesit krijuan një vend imagjinar – të pagëzuar me emrin Dystopia – i mbushur me “njerëzit më pak të lumtur në botë”.

Më pas ata vendosën Dystopia si vlerën e fundit të shkëmbinjve në secilën nga gjashtë kategoritë dhe matën rezultatet e vendeve të botës reale kundrejt kësaj vlere.

Të gjashtë variablat u përzien më pas për të krijuar një rezultat të vetëm të kombinuar për secilin vend.

Finlanda mori nderimet kryesore për të katërtin vit radhazi pasuar nga Danimarka, Islanda, Izraeli, Holanda, Suedia, Norvegjia, Zvicra, Luksemburgu dhe Zelanda e Re.

Shqipëria renditet në pozitën 83, duke shënuar ngritje për shtatë vende (pozita 90) në krahasim me vitin 2022, teksa Kosova nuk është e përfshirë në listë.

Ndër vendet tjera ballkanike, Bosnja e Hercegovina renditet në pozitën 71, Mali i Zi 67, Kroacia 48, Serbia 45 dhe Sllovenia në pozitën 22.

SHBA-ja, nga ana tjetër, renditet në pozitën 15, pasuar nga Gjermania, Belgjika, Çekia, Britania e Madhe, Lituania e Franca.

Vendi më pak i lumtur në botë për ishte Afganistani, renditja e të cilit në vendin e 137-të mund t’i atribuohet pjesërisht shkallës së ulët të jetëgjatësisë dhe normave të ulëta të produktit të brendshëm bruto për frymë.

Në pesëshen e fundit të listës janë Botsuana, Kongo, Zimbabveja, Sierra Leone, Libani.