Duket se ndikimi i fazës së ngrohtë të El Niño në Oqeanin Paqësor tropikal do të luajë një rol vendimtar në zhvillimin e motit gjatë stinës së dimrit në Evropë, me vlerësimet e para të bazuara në modelin matematikor evropian ECMWF.

Advertisements

Përkundrazi, analizat e para tregojnë prevalencën e temperaturave të buta të cilat do sillen me 2 gradë mbi mesataren afatmesme për të dhënat e kohës, edhe mbi Rusinë, si dhe në një pjesë të madhe të vendeve skandinave.

Kjo do të ndikojë në parandalimin e masave më të ftohta ajrore nga Arktiku që të pushtojnë rajonet më të thella gjeografike të Evropës, madje edhe në vendet e famshme për dimër të ashpër me reshje të mëdha dëbore dhe temperatura ekstreme, siç ndodh për shembull çdo vit në Skandinavi. Kush e ka fajin për gjithë këtë? Por sigurisht El Niño. Analizat tashmë aktuale tregojnë një ngrohje të theksuar të ujërave në Oqeanin Paqësor tropikal që kanë përfunduar duke lëvizur deri në 3 gradë mbi mesataren afatmesme, gjë që do të kontribuojë ndjeshëm në modelin e qarkullimit atmosferik global.

Advertisements

Gjithsesi, kjo nuk do të thotë se në Evropë nuk do të ketë as valë ngricash të përkohshme me reshje të theksuara bore, por më shumë duket si episode “dimërore”, sesa një rrjedhë normale siç kemi parë në të kaluarën gjatë stinës së dimrit. Pra, kjo do të thotë se reshjet e borës që do të përfundojnë në lartësi më të ulëta do të jenë të lehta deri në të parëndësishme. Por shumë do të varet gjithashtu nga vorbulla polare dhe deri në çfarë mase do të lejojë masat më të ftohta të ajrit të prekin Evropën këtë vit.

Si përfundim, sipas vlerësimeve të para të meteorologëve italianë, fillimi i këtij dimri duket se do të karakterizohet me temperatura të buta dhe reshje minimale bore në pjesën më të madhe të Evropës. Megjithatë, për shkak se parashikimet sezonale kanë një normë verifikimi devijimi i rendit 40-60%, nuk duhet të konsiderohet asnjëherë një rregull, por si një pasqyrë e përgjithshme e trendit të motit gjatë muajve./Motilokal