Në të njëjtën kohë, shtimi i marrjes së vitaminave C dhe D, si dhe i mineraleve të zinkut dhe hekurit, imponohet si një imperativ absolut që ndihmon në arritjen e këtij qëllimi.

Piridoksina, e njohur më mirë si vitamina B6, është gjithashtu e rëndësishme për rritjen e imunitetit.

“Vitamina B6 është një molekulë magjepsëse e përfshirë në mbi 150 reaksione biokimike,” thotë faqja e internetit e Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë në SHBA.

Vitamina B6 është e nevojshme për shëndetin dhe funksionimin e duhur të trupit të njeriut. Është i nevojshëm për riprodhimin e qelizave dhe luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e aminoacideve, krijimin e proteinave dhe rruazave të kuqe të gjakut. Është thelbësore për funksionimin normal të sistemit nervor dhe muskulor, si dhe për funksionimin e të gjithë sistemit imunitar.

Cilat ushqime përmbajnë vitaminë B6?
Vitamina B6 mund të gjendet në ushqimet me origjinë shtazore dhe bimore. Burimet e vitaminës B6 janë mishi i shpendëve, mëlçia e viçit, toni, salmoni, e verdha e vezës, qiqrat, patatet, perimet me gjethe jeshile dhe bananet.

Piridoksina, e njohur edhe si vitamina B6, është një pjesë integrale e kompleksit B. Grupi B kompleks përfshin gjithashtu tiaminë ose vitaminë B1, riboflavinë ose vitaminë B2, niacinë ose vitaminë B3, acid pantotenik ose vitaminë B5, biotinë ose vitaminë B7, acid folik ose vitaminë B9 dhe cianokobalaminë ose vitaminë B12.

E vetmja vitaminë nga kompleksi B që nuk mund të gjendet në ushqimet me bazë bimore është vitamina B12. Kjo është arsyeja pse veganët këshillohen të marrin rregullisht suplemente të kësaj vitamine.

Secila nga 8 vitaminat e kompleksit B ka një strukturë unike, por ato gjithashtu plotësojnë njëra-tjetrën, ndaj është e dëshirueshme që ato të merren si një e tërë e ekuilibruar – përmes ushqimit dhe/ose suplementeve ushqimore.

Si e dini se keni mungesë të vitaminës B6?
Njerëzit që hanë një dietë të ekuilibruar rrallë kanë mungesë të vitaminës B6. Por ende mund të ndodhë në disa raste:

– te femrat që marrin pilula kontraceptive
– te personat që vuajnë nga sëmundjet e veshkave
– te personat që vuajnë nga çrregullime të sistemit imunitar
– te personat që konsumojnë së tepërmi alkoolin

Mungesa e vitaminës B6 mund të njihet përmes simptomave të mëposhtme:
– lodhje
– dobësi
– anemi
– ngërçe dhe dhimbje stomaku
– depresion

Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, do të ishte mirë të telefononi mjekun tuaj dhe të bëni analizat e gjakut për të ditur saktësisht se çfarë mungon në trupin tuaj dhe çfarë duhet të bëni për të zgjidhur atë problem.