17 nëntori është Dita e Maces së Zezë, një festë e promovuar nga Shoqata Italiane për Mbrojtjen e Kafshëve dhe Mjedisit.

Pavarësisht përparimit të shkencës dhe presionit të inovacionit teknologjik, ka ende nga ata që besojnë se kalimi i një maceje të zezë në rrugë apo vajtimi i një bufi mund të shkaktojë fatkeqësi.

Sipas studiuesve, kafshët janë të gjitha njësoj dhe nuk janë bartës të fatit të keq, por vetëm të dashurisë.

Në fakt, nuk është kalimi i maces së padëmshme me qime të zeza, aq më pak ai i qenve, dhelprave, iriqëve, derrave, apo vajtimi i kukuvajkave dhe bufave, që përcakton aksidentet e shumta që ndodhin në rrugë, por shpejtësia dhe shpërqendrimi i shoferëve, sjellja e pamatur e të cilëve fatkeqësisht është shumë e shpeshtë.

Në Egjiptin e lashtë macet e zeza nderoheshin dhe përfaqësoheshin si mishërimi i hyjnive Bastet dhe Sekhmet duke fituar kështu atributet e pjellorisë dhe të mprehtësisë.

Kjo bukuri simbolike u përhap më pas në Greqi dhe Romën e lashtë, ku macja e zezë i atribuohej perëndeshës së gjuetisë Diana dhe bartësit të cilësive magjike.

Në mitologjinë kelte, megjithatë, macet e zeza shoqëroheshin me botën e shpirtrave dhe konsideroheshin mbrojtës kundër qenieve të liga.

Në vendet anglo-saksone, edhe sot macja e zezë zakonisht konsiderohet një hajmali e vërtetë.

Skocezët, për shembull, besojnë se ardhja e një mace të zezë në shtëpi simbolizon fillimin e një periudhe prosperiteti.

Gjithashtu në Evropë, veçanërisht në Gjermani, besohet se nëse një mace e zezë sjell fat vetëm nëse kalon rrugën nga e majta në të djathtë.

Më në fund, në anën tjetër të botës, gjejmë folklorin japonez, i cili sugjeron se këto kafshë janë pararojë e fatit dhe prosperitetit.