Disa nga pyetjet që shpesh njerzit i drejtohen Google janë: “A të shëndoshin makaronat”, A ndikojnë makaronat në peshë”.

Sipas një studimi, lajm i mirë vjen për të gjithë pasta dashësit pasi tregohet se makaronat nuk të çojnë në shtimin në peshë.

Megjithëse një element kryesor në shumë vende, veçanërisht pjesë e dietës mesdhetare, klasifikimi i makaronave si karbohidrate të rafinuara e ka parë atë të dënuar si armik publik nr. 1, i mbyllur në pjesën e pasme të dollapit të dyqanit pa asnjë shans për lirim me kusht.

Por nuk është vetëm një burim i mirë i folatit (vitamina B-9), kalciumit, magnezit, hekurit dhe zinkut, por në fakt mund të ndihmojë në menaxhimin ose humbjen e peshës, si pjesë e një diete të shëndetshme tek fëmijët dhe të rriturit.

Shkencëtarët Lisa Sanders dhe Joanne Slavin analizuan 38 studime në lidhjen midis marrjes së makaronave të bardha dhe rezultateve të peshës trupore, duke përfshirë ndikimin e tyre në hormonet e lidhura me oreksin dhe përgjigjen glicemike.

Ata zbuluan se “pavarësisht perceptimit të disave se makaronat janë një ushqim “i rëndë”, provat aktuale të vëzhgimit sugjerojnë se makaronat në përgjithësi nuk janë të lidhura me peshën trupore ose përbërjen e trupit dhe mund të lidhen në mënyrë të kundërt me BMI ose obezitetin e barkut.

Më në fund disa lajme të mira: nuk ka lidhje midis marrjes së makaronave dhe mundësisë për të qenë mbipeshë.

Kjo vërteton gjetjet e studimit të dytë, nga Italia në vitin 2016, i cili tregoi se njerëzit që hanë makarona në fakt kanë një indeks më të vogël të masës trupore (BMI) sesa ata që nuk hanë

Gjërat kryesore për t’u marrë parasysh janë madhësia e dhe mënyra se si i gatuani ato./albeu.com