Lënia e disa pajisjeve në prizë është diçka që të gjithë e bëjmë dhe nuk i kushtojmë vëmendje, por në planin afatgjatë ky zakon mund të na kushtojë më shumë sesa mendojmë.

Advertisements

Këto pajisje kur futen në prizë, edhe nëse nuk funksionojnë, do të konsumojnë pak energji elektrike dhe këta janë “fajtorët” më të mëdhenj.

Advertisements

Frigoriferi

Frigoriferi dhe ngrirësi janë vazhdimisht të ndezur për arsye të dukshme, kështu që nuk është për t’u habitur që rreth 12% e konsumit të energjisë elektrike shtëpiake rezervohet për ta. Megjithëse nuk mund t’i fikim saktësisht kur dalim nga shtëpia, mund të ndërmarrim hapa të thjeshtë për t’i bërë ato më efikase, që do të thotë se ata përdorin më pak energji elektrike.

Pastrimi i rregullt i frigoriferit, brenda dhe jashtë, siguron që ai të mos harxhojë më shumë energji sesa duhet dhe e njëjta gjë vlen edhe për ngrohjen e herëpashershme në mënyrë që të mos grumbullohen rezerva akulli.

TV

Pothuajse të gjithë e fikim televizorin duke shtypur butonin e kuq, por kjo nuk e fiket, thjesht e vendos në modalitetin e gatishmërisë. Kjo do të thotë se rryma ende harxhohet dhe se ai ende e konsumon atë, gjë që mund të mos shihet aq shumë në baza mujore, por në bazë vjetore është gjithashtu e dukshme dhe jo e papërfillshme.

Lavatriçja

Lavatriçja nuk konsumon shumë energji elektrike edhe kur është në punë, por duke qenë se nuk përdoret çdo orë, nuk ka absolutisht nevojë të qëndroni në prizë gjatë gjithë ditës, për arsye financiare dhe sigurie.

Karikuesit

Dhe kur bëhet fjalë për sigurinë, as karikuesit për telefonat dhe pajisjet e tjera nuk duhet të futen vazhdimisht në prizë, sepse na kushton mjaft. Të gjithë e bëjmë këtë, por nëse do të shkëputnim me radhë të gjithë karikuesit për telefonat, tabletët dhe pajisjet e tjera, patjetër që do të shihnim një ndryshim pas një kohe.